Seksilelut ja seksivälineet aiheuttavat toisinaan voimakkaita mielikuvia sekä ajatusvääristymiä. Mitä siinä kohtaa tulisi tehdä, jos itse haluaisi tuoda välineet mukaan yhteiseen seksiin mutta kumppani ei ole tähän lainkaan suostuvainen?
Varsinkin vulvalliset käyttävät tutkimustenkin mukaan paljon seksivälineitä, mutta itseasiassa on myös tutkittu, että heterosuhteessa olevista miehistä useampi on joskus mennyt kumppanin kaapille ja lainannut kumppaninsa seksileluja. On siis huomattu, miten tuotteet voivat rikastuttaa omaa seksiä ja tuoda erilaisella stimulaatiolla lisänautintoa sooloseksiin, mutta miksi edelleen yhteisessä seksissä välineet koetaan välillä uhkana? Entä jos kumppani ei suostu lainkaan välineiden käyttöön yhdessä?
Yhteisessä seksissä seksivälineet voivat auttaa rentoutumaan, saavuttamaan helpommin orgasmin ja esimerkiksi vähentämään kipuja yhdynnän aikana juuri tuon edellä mainitun rentoutumisen myötä. Käytännössä seksileluilla ja -välineillä voi syventää omaa ja yhteistä nautintoa. Silti, yleisesti ottaen heterosuhteessa kumppani voi kokea riittämättömyyden tunnetta lelun vuoksi ja ajatella hänen roolin seksissä olevan täten vähäpätöisempi. Tällöin lelujen käyttö voi aiheuttaa pahimmillaan jopa etääntymistä suhteessa, vaikka niiden olisi tarkoitus monipuolistaa seksiä ja nautintoa.
Seksissä, kuin missä tahansa muussakin (pari)suhteeseen liittyvässä yhteydessä kommunikaatio on äärettömän tärkeää, samoin silloin, kun seksin sisältö aiheuttaa ristiriitoja. Älä väheksy kumppanisi tunnetilaa, mutta yritä saada hänet ymmärtämään mitä lelun käyttö sinulle merkitsee – ja toisaalta, mitä se voisi merkitä hänellekin. Yleensä leluihin liittyy myös uskomus, että seksissä on jotain vikaa tai “normaali” seksi ei tunnu enää miltään ja tätäkin tabua on lupa rikkoa. Vahvista siis hyvää. Kerro kumppanillesi, miten lelu ei tarjoa ja mitä hän sinulle tarjoaa – läheisyyttä, yhteyttä. Kerro, miten hyvältä kumppanisi kosketus tuntuu ja miten ajattelisit lelun vahvistavan jo kumppanin tuomaa hyvää. Voit myös antaa täydet ohjat kumppanillesi käyttää lelua, jolloin hän on aktiivisessa roolissa edelleen seksin aikana (tällöin kumppania kannattaa ohjata rohkeasti oikeaan kohtaan, missä stimulaatio sinusta tuntuu parhaimmalta). Toisinaan tämä itsessään voi helpottaa riittämämättömyyden tunteita. Myös seksin monipuolisuutta kannattaa korostaa – lelun ei tarvitse aina olla mukana yhteisessä seksissä eikä se saa kumppanisi kosketusta tuntumaan yhtään vähäpätöisemmältä.
Varteenotettava vinkki on myös tehdä lelu tutuksi ennen käyttöönottoa. Ottakaa se mukaan yhteiseen ruokailuhetkeen keskelle pöytää. Tutkikaa ja puhukaa siitä samoin kuin juttelisitte uudesta kodinkoneestanne. Puhumalla ja neutraloimalla leluun liittyvät mielikuvat ja tunteet sen käyttöönotto seksiin on usein myös helpompaa.
Oikotietä onneen ei siis ole. Ei tässäkään kohtaa. Jos seksilelun käyttöönotto yhdessä tuntuu vieraalta, kannattaa asia (eli tässä kohtaa seksilelu) kirjaimellisesti nostaa pöydälle. Ja tämän jälkeen nauttia siitä, millaista monipuolisuutta se voi tuoda aika ajoin mukanaan. Toki on myös tärkeää muistaa, että toisen rajoja pitää kunnioittaa. Mikäli väline ei tunnu vieläkään kumppanistasi hyvältä idealta, on hyvä antaa asian hetken olla ja aina välillä nostaa hienotunteisesti asia uudelleen keskusteluun. Molempien tarpeet ovat tärkeitä.
Tekstin on kirjoittanut erityistason seksuaaliterapeutti, sairaanhoitaja-kätilö ja Amorinin yrittäjä Susanna Alhonkoski