Useat raskautta toivovat pohtivat, millä kaikin eri keinoin voi lisätä raskauden todennöisyyttä. Usein kysymyksenä nousee liukuvoide ja sen käyttö penetraatiossa – uskaltaako liukuvoidetta käyttää vai vähentääkö se raskautumisen todenäköisyyttä sekä siittiöiden määrää/liikkuvuutta?
Googlettamalla löytyy monenlaisia erilaisia näkökulmia asiasta, mutta luotettavaa lähdettä on vaikea löytää. Oma näkemykseni oli, että vesipohjaista liukuvoidetta on turvallista käyttää, eikä tämä vaikuta spermaan ja siittiöihin. En kuitenkaan pystynyt seisomaan täysin tämän väitteen takana – koska tämäkin oli vain oletusta, jonka perustin ehkä joskus kuulleen tiedon varaan. Halusin selvittää, mihin väite perustuu ja etsin aiheeseen liittyviä tutkimuksia.
Yllätyin.
Todellisuudessa asiaa ei ole juuri tutkittu monista eri näkökulmista käsin. Tämän hetken yleiseen käsitykseen (kuten juuri siihen, että liukuvoiteen käytöllä tai laadulla on raskautumisen näkökulmasta merkitystä), vaikuttavat tutkimukset ovat tehty laboratorio-olosuhteissa. Osa jopa kymmeniä vuosia sitten. Näissä tutkimuksissa on toki pystytty osoittamaan, että liukuvoiteen käyttö voi vaikuttaa siittiöiden laatuun tai liikkuvuuteen – sitä ei ole kieltäminen. Merkittävää kuitenkin on, että näissä laboratorioissa tehdyissä tutkimuksissa on myös paljon ristiriitaisuuksia sekä tuloksia, jotka eivät osoita liukuvoiteilla olevan yhteyttä raskautumiseen. Laboratoriotutkimukset ovat aina tehty spermanäytteellä, eikä tällöin pystytä huomioimaan ihmistä kokonaisuudessaan – raskautumiseen kun vaikuttavat niin moni muukin asia, kuin pelkkä siittiöiden määrä.
Kansainvälisesti on tehty vain pari tutkimusta, jossa on tutkittu liukuvoiteen käyttöä ja raskautumista ihmisten kanssa. Näiden tutkimusten valossa ei pystytä osoittamaan, että liukuvoiteen määrä tai laatu vaikuttaa siittiöihin lainkaan. Alla viittaan yhteen, vuonna 2018 tehtyyn laajaan tutkimukseen, jossa oli mukana yli 6000 naista.*
Kyseisen tutkimuksen mukaan liukuvoiteen käytöllä ei katsottu olevan merkittävää yhteyttä raskautumisen kannalta. Tutkijat pystyivät osoittamaan jopa pientä nousua hedelmöittymisen mahdollisuudessa, kun käytössä oli silikoni- tai öljypohjainen liukuvoide. Tämä tutkimustulos on hämmentävä, sillä esimerkiksi Kaksplussan artikkelissa on aiemmin kerrottu, ettei silikonipohjaista liukuvoidetta ainakaan kannattaisi käyttää. Lieneekö artikkelin tieto perustua tähän valtaväestössä liikkuvaan mielipiteeseen vai vesipohjaisten liukuvoiteiden markkinapuheeseen – vaikea sanoa. Toisaalta tutkimus myös korostaa, että nämäkin tulokset sisälsivät epäjohdonmukaisuuksia sisäisissä ryhmissä (kuten tutkimukseen osallistuvien erilaiset sosioekonomiset asemat), jolloin täysin luotettavaa vertailua ei pystytty tässäkään tutkimuksessa tekemään. Ja huomioitavaa on toki myös varmasti se, että liukuvoiteiden laaduissa on paljon eroa – esimerkiksi silikoniliukuvoiteen laadut voi vaihdella suurestikin.
Lue myös: Mitä eroja on liukuvoiteilla ja mistä tiedän mikä liukuvoide sopii juuri minulle?
Yksi asia on kuitenkin laboratorio-olosuhteissa tehdyissä tutkimuksissa sekä ihmisten kanssa tehdyissä tutkimuksissa varma. Tutkijat pystyivät osoittamaan, ettei pH-tasapainoitetut ”hedelmällisyyttä tukevat” -liukuvoiteet lisänneet lainkaan raskauden mahdollisuutta, toisin kuin niiden markkinoinnissa väitetään.
Tutkimus siis osoittaa, ettei liukuvoiteen käytöllä tai laadulla ole tekemistä hedelmöittymisen onnistumisen todennäköisyydessä, vaan suositeltavaa on käyttää sellaista liukuvoidetta, joka itsestään tuntuu hyvältä.
Oma ajatukseni tukee tätä. Raskaustoive voi aiheuttaa valtavan määrän suorituspaineita, turhautumista, pettymystä, jännitystä ja odotusta. Seksi on usein hyvinkin aikataulutettua ja kellontarkkaa, jolloin itse nautinto tai halu ryhtyä seksiin voi jäädä vähemmälle. Jos liukuvoiteella pystyy vaikuttamaan siihen, että seksi tuntuu hyvältä ja siitä saa nautintoa ilman, että se tuottaa kipua, on tärkeää tehdä asioita edistääkseen tätä – on käytössä millainen liukuvoide tai seksiasento tahansa. Toivottavasti saamme lisätutkimuksia aiheeseen liittyen jatkossakin. Nyt kuitenkin voimme näiden tutkimusten valossa todeta, että raskaus on monimutkainen prosessi, jossa liukuvoiteen laadulla tai määrällä ei vaikuttaisi olevan minkäänlaista merkitystä.🤎
Lempeydellä, sinua ajatellen: Susanna Alhonkoski. Seksuaaliterapeutti, kätilö, Amorin yrittäjä & tiimivetäjä
Viitattu lähde:
McInerney KA, Hahn KA, Hatch EE, Mikkelsen EM, Steiner AZ, Rothman KJ, Sørensen HT, Snerum TM, Wise LA. Lubricant use during intercourse and time to pregnancy: a prospective cohort study. BJOG 2018;125:1541–1548.
Artikkelin muut lähteet:
Sandhu RS, Wong TH, Kling CA, Chohan KR. In vitro effects of coital lubricants and synthetic and natural oils on sperm motility. Fertil Steril 2014;101:941–4.
Mowat A, Newton C, Boothroyd C, Demmers K, Fleming S. The effects of vaginal lubricants on sperm function: an in vitro analysis. Assist Reprod Genet 2014;31:333–9.
Agarwal A, Deepinder F, Cocuzza M, Short RA, Evenson DP. Effect of vaginal lubricants on sperm motility and chromatin integrity: a prospective comparative study. Fertil Steril 2008;89:375–9.
Steiner AZ, Long DL, Tanner C, Herring AH. Effect of vaginal lubricants on natural fertility. Obstet Gynecol 2012;120:44–51.
Abadie JM, Lambert HB. Effects of lubricants and wash solutions on semen evaluation in a fertility clinic laboratory. Lab Med 2014;45:116–9.
Agarwal A, Malvezzi H, Sharma R. Effect of an isotonic lubricant on sperm collection and sperm quality. Fertil Steril 2013;99:1581–6.
Vargas J, Crausaz M, Senn A, Germond M. Sperm toxicity of “nonspermicidal” lubricant and ultrasound gels used in reproductive medicine. Fertil Steril 2011;95:835–6.
Steiner AZ, Long DL, Tanner C, Herring AH. Effect of vaginal lubricants on natural fertility. Obstet Gynecol 2012;120:44–51.