Amorin logo

Mitä eroja on liukuvoiteilla ja mistä tiedän mikä liukuvoide sopii juuri minulle?

Vastaus jälkimmäiseen kysymykseen on yksinkertainen ja helppo – kokeilemalla!

Ennen kokeilua on kuitenkin hyvä tietää muutamia yleisseikkoja liukuvoiteesta, jonka avulla voit miettiä että mikä liukuvoide voisi olla juuri sinulle tai teille paras. 🤎

Liukuvoiteen on usein ajateltu kuuluvan vain niiden käyttöön, joilla elimistön estrogeenitasot ovat madaltuneet ja sitäkautta limakalvot kuivat. Liukuvoide suojaa siten kuivia limakalvoja sekä vähentää kipua seksissä – ehdottomasti! Itse kuitenkin ajattelen, että liukuvoide on tärkeä lisä ihan jokaiseen seksiin ja suosittelen sitä niin vaihdevuosi-ikäisille kuin nuorillekin. Liukuvoiteen käyttö ei kerro mitään kuivista limakalvoista saati ihmisen halusta. Hyvälaatuinen liukuvoide suojaa kehoa hiertymiltä ja limakalvoärsytykseltä. Se on lisä seksissä, joka vähentää kitkaa, tekee seksistä nautinnollisempaa sekä esimerkiksi peniksen tai tuotteen sisäänviennistä helpompaa. Anaaliseksissä liukuvoiteen käyttö on todella tärkeää, sillä anaalissa ei ole luontaisesti sitä vähääkään määrää luonnollista liukastetta, eikä sylki itsessään ole pitkäkestoinen liukaste tai apu anaaliseksiin.

Tässä artikkelissa kerroin yleisesti liukuvoiteista, niiden käyttötavoista ja mahdollisuuksista. Toivottavasti se auttaa sinua valitsemaan juuri sinun tarpeisiisi sopivan liukuvoiteen.🤎 Toivottavasti liukuvoide on sinulla mukana niin soolo- kuin yhdessä tehdyssäkin seksissä. On kyse sitten käsiseksistä tai penetraatiosta, on liukuvoiteen mukanaolo rikkaus heikkouden sijaan!

Vesipohjainen liukuvoide on ehdottomasti yleisin liukuvoide, jota seksissä käytetään. Sen pääraaka-aineena  on vesi ja se soveltuu kaikenlaiseen seksiin ja kaikkien välineiden sekä kondomien kanssa käytettäväksi. Vesiliukuvoiteen etuna on se, ettei se välttämättä vaadi pesua seksin jälkeen ja jos pesulla käy, on se helppo huuhdella pois. Huomioithan, että suosittelemme käymään pissalla/pesulla seksin jälkeen silloin, jos sinulla on taipumusta virtsatieinfektioihin).

Vesipohjainen liukuvoide haihtuu käytössä, joten sitä tarvitsee lisäillä aina tarpeen mukaan. Vesipohjaisen liukuvoiteen etuna on myös se, että se yleensä soveltuu hyvin herkkäihoisille – tämäkin on kuitenkin paljon vesiliukuvoiteen laadusta kiinni. Meidän valikoimastamme löydät Sensuvan Natural -liukuvoiteen sekä erityisesti anaaliseksiin soveltuvan Sensuvan Ultra Thick – liukuvoiteen. Jälkimmäinen on koostumukseltaan hieman paksumpaa, jolloin sen pysyvyys on parempi.

Makuliukuvoide on vesipohjaista liukuvoidetta, johon on lisätty makeutusaineita. Makuliukuvoidetta toiset tykkäävät käyttää esimerkiksi suuseksin lisänä tai silloin, jos seksissä vaihtelee suuseksin ja penetraation välillä. Se soveltuu vesipohjaisuutensa vuoksi kaikenlaiseen seksiin sekä välineiden kanssa. Kiinnitä huomiota kuitenkin makuliukuvoiteen inci -listaan – eläinperäisen glyseriinin on tutkittu olevan yhteydessä esimerkiksi hiivatulehduksiin ja ihoärsytykseen. Makuliukuvoiteen maku vaihtelee myös luonnonmukaisesta esanssisiin, joten tämäkin ratkeaa usein vain kokeilemalla. Meidän valikoimasta löydät System Jo Gelaton -makuliukuvoiteet, joissa on käytetty ainoastaan luonnonmukaisia makeutusaineita ja niiden maku yllättää positiivisuudellaan myös ne, joilla on vahvat ennakko-oletukset makuliukuvoiteen mausta.

Silikonipohjainen liukuvoiteen pääraaka-aineena on silikoni. Silikoni on jatkojalostettu hiekasta, joten liukuvoiteen laatuun on hyvä kiinnittää erityishuomiota. Huonolaatuiset silikoniliukuvoiteet voivat olla rakeisia ja siten rikkoa limakalvoa, jolloin tulehdusriski kasvaa. Silikoniliukuvoiteella on kuitenkin paljon etuja ja toiset vannovatkin sen nimeen sen jälkeen, kun on ensin kokeillut vesipohjaista liukuvoidetta. Tämäkin on kovin yksilöllistä.

Silikoniliukuvoide tarjoaa ”luontaista kitkaa”, eli vaikka liukuvoiteen tarkoitus on vähentää kitkaa, ei silikoniliukuvoide vie tuota tuntua täysin pois. Siten esimerkiksi käsiseksissä stimulointi voi tuntua paljon nautinnollisemmalta ja samalla se ei kuitenkaan tuota kipua, mitä täysin kuivana tehty seksi voi tuottaa. Silikoniliukuvoide voi myös olla ratkaisu silloin, jos tuntuu että ”kostuu liikaa” luontaisesti.

Silikoniliukuvoide on vedenkestävä, jolloin sitä voi käyttää esimerkiksi ammeessa tai suihkussa. Se kestää pidempään kuin vesipohjainen liukuvoide ja sopii välineiden kanssa, jossa ei ole silikonia (kuten lasisauvat). Silikoni haurastuttaa silikonia ja siksi sitä ei suositella silikonivälineen kanssa käytettäväksi, jottei tuotteen pinta huokostu ja siten tuotteesta tulee epähygieninen. Silikoniliukuvoide sopii erinomaisesti kuivista ja/tai ohuista limakalvoista kärsiville, esimerkiksi imettäville ja vaihdevuosi-ikäisille sen kalvomaisen pinnan vuoksi.

Hyvälaatuista, pH -tasapainoitettua liukuvoidetta ei tarvitse pestä pois seksin jälkeen. Pesu on kuitenkin suositeltavaa silloin, jos tulehdusriski on suuri kuten seksityöntekijöillä tai niillä, kenellä on useita satunnaisia kumppaneita. Liukuvoiteen kalvomaisuuden tunteen vuoksi se ei sovellu suuseksiin ja lattialle tippuessaan se on erittäin liukas, joten suihkussa kannattaa olla erityisen tarkka. Käyttäjät kuitenkin kokevat, että plussat voittavat miinukset ja esimerkiksi suihkun shampoohyllyllä on kiva pitää silikoniliukuvoidetta valmiina seksiä varten. Meidän valikoimastamme löydät Sensuva Silicone -tuotteen, jonka laadusta ei ole tingitty.

Öljypohjainen liukuvoide on nimensä mukaan öljypohjaista ja se voi samalla hoitaa limakalvoja seksissä varsinkin, jos se on intiimialueille suunnattu. Öljypohjainen liukuvoide ei sovellu kuitenkaan lateksikondomin kanssa käytettäväksi, sillä sen pinta voi haurastua. Toisille esimerkiksi kookosöljy ajaa liukuvoiteen asian ja tällöinhän se on hyvinkin ok, jos limakalvot eivät tykkää siitä huonoa. Ruokaöljyt eivät ole kuitenkaan intiimialueille alkujaan suunniteltu, joten siksi se ei ole meidän ensisijainen suosituksemme.

Yhdistelmäliukuvoide eli niinkutsuttu hybridiliukuvoide on vesi- ja silikonipohjaisen liukuvoiteen yhdistelmätuote, jossa pääsee nauttimaan molempien eduista. Meidän valikoiman yhdistelmäliukuvoiteen mukana on myös Sensuva On -stimuloivaa öljyä, joka tekee limakalvoille lämpimän tunteen seksin aikana. Tämä tuote soveltuu erityisen hyvin penetratiiviseen penis-vaginaseksiin.

Niin kuin alussa todettiin, vain kokeilemalla löytää oman juttunsa. Niin seksuaalisuuden ilmentämisessä kuin seksissä, välineissä ja liukuvoiteissakin. Toivottavasti tästä oli sinulle kuitenkin apua ja pääset nauttimaan seksistä monipuolisemmin, koska kipua ei tulisi kenenkään seksissä pelätä tai käteen sylkeä, jolloin esimerkiksi tautiriski syljen välityksellä lisääntyy.

Pysähdy kuuntelemaan omia tarpeitasi ja sitä kautta löydät juuri sinulle sopivan liukuvoiteenkin.🤎

Susanna Alhonkoski

Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), sairaanhoitaja-kätilö, Amorin toimitusjohtaja

Jaa kirjoitus

Liity postituslistalle

Haluaisitko saada vinkkejä arkeen ja nautintoon? Kuulla, mitä Amorinilla tapahtuu ja miten edistää seksuaaliterveyttäsi? Jos haluat tietää ensimmäisten joukossa ajantasaiset asiat, tarjoukset ja oivaltaa uutta, niin liity uutiskirjeemme tilaajaksi!