Nautinnon ikäraja

“Nämä ei kuulu mulle lainkaan.
“Olen liian vanha jo näihin juttuihin.
“Mä olen jo sen ikäinen, ettei mun ole mukava puhua seksuaalisuudesta.

Kuulostaako tutulta?

Kohtaan seksuaaliterapeuttina jatkuvasti ihmisiä, jotka todentavat olevansa “liian vanhoja” johonkin. Liian vanhoja seksivälineille, liian vanhoja seksille, liian vanhoja pussailemaan. Tai viimeksi kuulemani-  liian vanha puhumaan seksistä. Toisaalta törmään myös jatkuvasti ikärajaan, jolloin ollaan liian nuoria. Viimeksi niin tapahtui tänään, kun digimarkkinoinnin- ja myynnin koulutuksessa opeteltiin Facebook mainontaa. Jo ensimetreillä Facebook ilmoitti, että “Mainoksissa ei saa mainostaa aikuisille tarkoitettujen tuotteiden tai palveluiden myyntiä tai käyttöä. Seksuaaliterveyteen liittyvien tuotteiden ja palveluiden (kuten ehkäisy ja perhesuunnittelu) mainokset on kohdennettava vähintään 18 -vuotiaille, eikä niissä saa korostaa seksuaalista nautintoa”.

Ristiriitaa koen viimeistään silloin, kun mietin miten tärkeässä roolissa seksuaalikasvatuksen tiedetään nykyään olevan jo ihan pienille lapsille. Se, että ajatellaan olevan “liian vanha seksiin tai puhumaan siitä” juontaa hyvin todennäköisesti juurensa ajasta, jolloin seksin ei ole annettu ikinä olla olemassa. Seksistä puhuminen on suurimmalla osalla ikäihmisistä tabu johtuen juuri seksuaalikasvatuksen puutteesta. Nykyisellään annettuna seksuaalikasvatus kannustaa nimenomaan nauttimaan. Jo pienelle ihmiselle tulisi ohjeistaa, ettei unnutus (lapsen itsetyydytys) ole huono asia. Mielihyväkeskus kehittyy jo lapsena ja jos tuolloin joutuu kokemaan häpeää tai hyvänolon kokemus kielletään, aiheuttaa se haasteita aikuisiällä ja jopa orgasmin saamisen voi joutua opettelemaan aivan alusta. Ei siis ole samantekevää, miten pienen ihmisen nautintoon suhtaudutaan. Loppuen lopuksi itsensä hyväily lapsena ei tarkoita lainkaan samaa mitä se tarkoittaa sinulle – mutta ne tunteet jotka sinulle asiasta heräävät ovat todennäköisesti sellaisia, mitä olet itse lapsena kokenut.

Jo seksuaalioikeuksissakin sanotaan, että “Kaikilla on oikeus nauttia seksuaalisen suuntautumisen mukaisesta seksuaalisuudesta.” Silti tänä päivänä nautinto nähdään likaisena ja irstaana asiana, vaikka toisaalta tiedämme seksuaalisen nautinnon lisäävän kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. Jokaisella on siis oikeus nautintoon, riippumatta iästä, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta. Jokaisella on oikeus toteuttaa omanlaista seksuaalisuuttaan.

Jos edelleen mietit, että tämä teksti ei koske sinua, että ei seksi ole sinua varten etkä koe sitä lainkaan luontevana on se kaikki täysin ok. Ei sinun tarvitse alkaa nauttimaan seksistä tai puhua siitä, jos et halua niin tehdä. Mutta olen nähnyt myös nähnyt, miten iästä riippumatta ihminen voi puhjeta nautinnon kukkaan, kunhan vain antaa sille luvan. Joskus luvan antaminen tuntuu vain väärältä ja silloin olisi hyvä pysähtyä pohtimaan, että miksi. Mitkä ovat sinun nautinnon esteesi?

Olet siis nuori tai vanha, johtoasemassa tai duunari, suhteessa tai yksineläjä – sinä saat kokea nautintoa. Sinä saat puhua seksistä ja olla avoin kokeilemaan. Sinä saat pitää huolta seksuaaliterveydestäsi – ja nautinto saa olla yksi osa sitä.

Seksuaalioikeuksista pääset lukemaan Väestöliiton sivuilta: https://www.vaestoliitto.fi/seksuaalisuus/seksuaalioikeudet/ ja WAS:in seksuaalioikeuksien julistuksen pääset lukemaan https://worldsexualhealth.net/wp-content/uploads/2013/08/DSR-Finnish.pdf

Tekstin kirjoitti seksuaaliterapeutti, kätilö Susanna Alhonkoski/ www.lempeattuulet.fi

Jaa kirjoitus

Liity postituslistalle

Haluaisitko saada vinkkejä arkeen ja nautintoon? Kuulla, mitä Amorinilla tapahtuu ja miten edistää seksuaaliterveyttäsi? Jos haluat tietää ensimmäisten joukossa ajantasaiset asiat, tarjoukset ja oivaltaa uutta, niin liity uutiskirjeemme tilaajaksi!