LÖYDÄ. LUOTA. NAUTI.

Orgasmi

Orgasmi on jokaisen henkilökohtainen kokemus, eikä ole olemassa oikeanlaista tai oikealla tavalla syntynyttä orgasmia. Yhteistä orgasmeille on, että ne usein mielletään kiihottumisen ja nautinnon huipuksi. Orgasmin voi kokea tajunnan muutoksena ja/tai elimistön rentouden tilana. Orgasmit voivat olla lyhytkestoisia ja vaimeita tai hyvin voimakkaita ja pitkäkestoisia. Orgasmeja voi saada useita peräkkäin tai voi olla, ettei ole koskaan kokenut orgasmia. Orgasmi voi tulla yllättävässäkin tilanteessa, esimerkiksi nukkuessa. Tämä kaikki on aivan tavallista ja normaalia. Peniksellisellä orgasmiin ajatellaan liittyvän aina siemensyöksy, mutta todellisuudessa siemensyöksyn voi saada ilman orgasmia ja toisinpäin.

Aivot ovat ihmisen merkittävin seksuaalinen elin ja orgasmi syntyykin aivoissa. Ilman aivoja kosketus on vain kosketus. Erilaiset ärsykkeet (kuten esimerkiksi: koskettaminen, ajatukset, tuoksut, näkeminen, kuuleminen ym.) tuottavat erilaista mielihyvää auttaen orgasmin synnyssä.

Eri alojen tutkijat määrittelevät orgasmin hieman eri tavoin. Usein siihen kuitenkin kuuluu neljä vaihetta: seksuaalinen kiihottuminen, jännityksen voimistuminen, kliimaksi eli purkautuminen ja palautuminen. Kehossa voi kokea erilaisia mielihyväaaltoja, kun mielihyvää tuottavien hormonien pitoisuudet nousevat. Orgasmin voidaan ajatella olevan kiihottumisen ja nautinnon huippu, mutta orgasmi ei ole mittari nautinnolle. Voit nauttia ja kiihottua, vaikka et saisi orgasmia. Kannattaa nauttia jo matkasta mahdolliseen orgasmiin: tunne miltä tuntuu, kuule mitä kuuluu, näe mitä näkyy, haista mikä tuoksuu, maista miltä maistuu. Pelkkä orgasmin suorittamien saattaa hankaloittaa ja vaikuttaa sen saamisessa.

Omalla seksuaalihistorialla voi olla merkitystä orgasmin saamisessa. Tutustumalla omaan seksuaalihistoriaan voi tulla tietoisemmiksi niistä asioista, jotka vaikuttavat omaan seksuaalisuuteen ja käsitykseen itsestä. Omaa seksuaalihistoriaa tarkastellessa ei ole tarve juuttua syyttämään esimerkiksi vanhempiaan, sillä he ovat varmasti tehneet parhaansa sen aikaisen tiedon ja taidon mukaan. Historiaansa ei pysty muuttamaan, mutta omaa suhtautumistaan voi muuttaa. Seksuaalisen nautinnon tärkeiksi tekijöiksi voidaan nostaa itsensä kokeminen arvokkaana ja rakastettuna sekä itsensä ja kehonsa hyväksyminen sellaisenaan.

Finsex 2015 tutkimuksessa todettiin, että naisten orgasmiin eniten vaikuttava tekijä on hänen oma käsityksensä orgasminsa arvosta. Toiseksi tärkein tekijä on käsitys omasta itsestään ja vasta kolmantena on taitava kumppani. Avoin keskustelu itsestään ja orgasmeistaan auttavat nautinnon saavuttamisessa.

Kannattaa nauttia jo matkasta mahdolliseen orgasmiin: tunne miltä tuntuu, kuule mitä kuuluu, näe mitä näkyy, haista mikä tuoksuu, maista miltä maistuu. Pelkkä orgasmin suorittamien saattaa hankaloittaa ja vaikuttaa sen saamisessa.

Orgasmiaan voi jalostaa. Oma kehon tunteminen, esimerkiksi sen eroottisten pisteiden tietäminen voi auttaa saamaan voimakkaamman orgasmikyvyn. Kun ihminen ymmärtää kehonsa yksilöllisyyden on hänen usein helpompi löytää keinoja orgasmin saavuttamiseksi. Voidaan ajatella, että mitä enemmän saat orgasmeja, sitä paremmiksi ne voivat muuttua. Kyky saada orgasmi voi parantua iän tai esimerkiksi synnytyksen myötä. Orgasmissa on kyse refleksistä, mutta oppimisella ja asenteella on tässä merkittävä vaikutus. Liika kontrollointi voi tehdä orgasmin saamisesta vaikeampaa.

Orgasmihankaluuksien yksi syy on kulttuurissamme ja historiassa. Jossakin vaiheessa historiaa kaiken seksuaalisen aktiviteetin on ajateltu olevan syntistä ja kenenkään ei kuulunut nauttia seksistä. Ajateltiin jopa, että jokainen lapsi on jälki vanhempien syntisestä toiminnasta.  1800 ja 1900 -luvulla osa lääkärikunnasta oli sitä mieltä, että naisten orgasmia ei ole olemassa tai se on ainakin hyvin vähäpätöinen asia. Ajateltiin, että naiset ovat ”ei seksuaalisia olentoja”.

Osa ihmisistä mieltää edelleen oikeaksi orgasmiksi emätin-penisyhdynnässä saavutetun orgasmin. Tässäkin asialla on historialla suuri merkitys. Ajateltiin, että normaali ja hyvin kasvatettu nainen saa emätinorgasmin yhdynnässä miehen kanssa ja kypsymätön nainen tarvitsee tähän muutakin, esimerkiksi klitoriksen stimulaatiota. Nämä ajatukset näkyvät edelleen yhteiskuntamme asenteissa, vaikka orgasmin tuottamistavalla ei ole merkitystä. Nautintoa voi olla hyvin monenlaista ja se voi syntyä hyvin eri tavoin.

Ennen ”naisten orgasmin pahoja päiviä” ajateltiin, että naisen orgasmi on välttämätön lisääntymisen kannalta. Tämän päivän tiedon mukaan tämä ei ole totta (vaikka toisien lähteiden mukaan se saattaa asiaa helpottaa). Vulvallisten orgasmeille ei ole löydetty muuta syytä kuin nautinto.

Ihmisnaaraat eivät ole ainoita eläimiä, jotka voivat saada orgasmin. Kädelliset, joiden naaraat saavat orgasmeja ovat yleensä promiskuiteettisia (tarkoittaa yhteiskunnantilaa, jossa ei ole pysyviä sukupuolisuhteita, vaan seksiä voi olla vapaasti eri kumppanien kanssa). Ihmisten ja isojen ihmisapinoiden arvellaan eläneen samoin 1.9 miljoonaa vuotta sitten: pienissä ja tiiviissä laumoissa, jossa aikuisilla oli useita seksisuhteita kerrallaan.

Kaikesta huolimatta orgasmi ei ole mittari hyvälle seksille. Voit nauttia seksistä täysin, vaikka et olisi kokenut orgasmia. Seksissä on hyvä unohtaa liika orgasmikeskeisyys ja suorittaminen.

Nauti koko ”matkasta” – kuuluu siihen orgasmi tai ei. Muistathan, ettei ole yhtä oikeaa tapaa saada orgasmia. Kaikki orgasmit ovat oikeita ja olet niiden arvoinen.

Nauti!

Blogitekstin on kirjoittanut seksuaaliterapeutti ja sairaanhoitaja Nita Jäkälä. Nitaan saat yhteyden onnelliseks@gmail.com sekä voit tutustua Nitaan www.onnelliseks.com

Jaa kirjoitus

Muita blogikirjoituksia

Mitä on seksuaalisuus?

Mitä seksuaalisuus edes tarkoittaa? -on kysymys, johon me seksologit aika ajoin törmäämme. Yksi iso ennakkoajatus usein on, että seksuaalisuus olisi yhtä kuin seksi ja me

Lue lisää »