Amorin logo

Kun yksi muuttuu kahdeksi, uskallanko olla enää kuin ennen? – Seksuaalisuus ja seksi raskausaikana

Blogiteksti on kirjoitettu yhteistyössä Vanhemmuusmatkan kanssa.

Raskaus on koko elämää mullistava tapahtuma ja kokemus, joka vaikuttaa kehoon, mieleen, suhteeseen sekä seksuaalisuuteen. Muutokseen vaikuttavat hormonaaliset tekijät, mahdollinen parisuhde sekä raskauden eteneminen ja sen oireet. Myös tukiverkosto, ympäristön suhtautuminen, onko raskaus toivottu ja miten kauan raskautta on mahdollisesti yritetty vaikuttavat muutokseen, joka on väistämätön mutta tärkeä.

Itse ajattelen, että vanhemmuus alkaa jo siitä hetkestä, kun lapselle annetaan lupa tulla. Yleensä viimeistään tässä kohtaa mieli kääntyy kohti toivottua raskautta ja siitä, miten se mahdollisesti tulee vaikuttamaan elämään. Peiliin katsottaessa keho nähdään eri tavalla ja mietitään, miltä raskausvatsa näyttäisi, miltä vauvan potkut tuntuisi. Mahdollisen kumppanin kanssa haaveillaan ääneen tulevasta perheenlisäyksestä ja mieli kääntyy selvästi kohti aikaa vauvan kanssa. Kehostaan tullaan mahdollisesti entistä tietoisemmaksi ja kuukautiskierron tuntemuksiin kiinnitetään tarkemmin huomiota.

Seksuaalisuus on meissä jatkuvasti, päivittäin läsnä. Kehosuhteemme ja mielemme on osa seksuaalisuuttamme, joten jo siinä hetkessä kun vauvalle annetaan lupa tulla, seksuaalisuutemme eittämättä muuttuu. Se, millaisen värisävyn muutos saa, johtuu paljolti yksilöstä itsestään.

Tässä blogitekstissä en käsittele tämän suuremmin aikaa ennen raskautta ja miten seksuaalisuus sekä seksi muuttuu jo lasta toivottaessa. Sanon kuitenkin sinulle, joka mahdollisesti luet tätä ja olet kohdannut jälleen suuren surun ja pettymyksen kun raskaus ei alkanutkaan – olen pahoillani. Toivon, että pystyt silti nauttimaan edes hieman kehostasi ja noista hetkistä, kun uusi toive kuun puolivälissä nostaa päätään.🤎

Kun raskaustesti näyttää positiivista, voi tunne vaihdella epäuskosta pelkoon, iloon ja valtavaan onnen tunteeseen. Toisilla voi raskaus ilmoitella itsestään pahoinvoinnin, ruokahaluttomuuden ja massiivisen väsymyksen myötä, kun toisilla ei ole vielä minkäännäköistä tuntemusta siitä, että sisällä kasvaa uusi elämä. Koska raskaudenaikaiset tuntemukset ja oireet ovat jokaisella erilaisia, on myös mahdoton sanoa miten kenenkin seksuaalisuus, kehonkuva, halu ja parisuhde raskauden aikana muuttuu. Tämän lisäksi, että jokainen kokee tunteet ja muutoksen eri tavoin, on jokainen raskaus myös yksilöllinen. Jos olet siis raskaudenaikaisesta seksuaalisuudesta ja seksistä huolissasi tai kaipaat siihen yksilöllistä tukea, suosittelen puhumaan asiasta neuvolassa tai asiaan perehtyneen seksuaalineuvojan/-terapeutin vastaanotolla.

Noin yleisesti voidaan kuitenkin todeta muutamia asioita. Yleensä alkuraskauden aikana seksiä ei välttämättä tee lainkaan mieli. Väsymys, mahdollinen pahoinvointi ja turvottava olo eivät todennäköisesti ole ensimmäisiä halujen herättäjiä. Toiset myös vetäytyvät enemmän oman mielensä äärelle ja siten seksi ei tunnu lainkaan hyvältä. Omaa kehoaan on tärkeää kuunnella ja kenelläkään ei ole velvollisuutta tehdä seksiä tahtomattaan. Jos sinusta siis tuntuu siltä, ettei seksiä tee mieli, asia saa olla niin. Mahdollisen kumppanin kanssa on hyvä pitää keskusteluyhteyttä yllä ja kertoa omista tuntemuksistaan. Läheisyyttä ja hellyyttä kannattaa vaalia, joskin toiset kokevat senkin alkuraskaudessa vastemielisenä.

Raskauden keskivaiheilla, nk. toisen trimesterin aikana tilanne yleensä muuttuu ja tällöin raskaana olevat kuvaavatkin halujen yleensä reilusti kasvavan, jopa enemmän kuin ovat ennen raskautta halua kokeneet (Trutnovsky ym. 2006). Kasvava vatsa saa toisten olon tuntemaan itsensä kauniiksi ja myös seksuaalireaktiot voivat tuntua voimakkaammalta tai esimerkiksi orgasmin herkkyys voi kasvaa. Monet myös kuvaavat kostumisen olevan runsaampaa. Tämä muuttunut tilanne voi olla myös kumppanille hämmentävää – muutos voi alkuraskauteen verrattuna olla hyvinkin iso. Muistathan siis jälleen avoimen kommunikaation merkityksen välillänne. Raskausaika on erinomainen alusta harjoitella avoimesti seksistä puhumista. Samalla syvennätte yhteyttänne ja turvan tunnetta, joka on ensisijaisen tärkeää tulevan synnytyksenkin näkökulmasta.

Raskauskolmanneksen aikana kasvava vatsa ja lähestyvän synnytyksen odottaminen voi vaikuttaa jälleen haluihin ja siihen, haluaako seksiä ylipäänsä vai ei. Seksille ei ole fyysisiä esteitä (jollei sinulle erikseen tästä lääkärissä kerrota. Joskus seksi raskauden aikana voidaan ”kieltää”, jos uhkana on esimerkiksi ennenaikainen synnytys tai penetroituminen aiheuttaa runsasta verenvuotoa). Usein kuulen sitä, että heteroseksissä yhdyntä ei tunnu enää loppuraskaudessa hyvältä, sillä sen pelätään olevan vauvalle vaaraksi. Vauva on kohdussa hyvässä suojassa eikä estettä yhdynnälle ole em. syitä tai esimerkiksi vedenmenoa lukuunottamatta. Muistutan kuitenkin, että seksi on paljon muutakin kuin pelkkää yhdyntää ja jos itse yhdyntä ei tunnu hyvältä, ei seksiä tarvitse kokonaan raskauden vuoksi lopettaa, ellei tämä ole jommankumman oma toive. Tässä kohtaa viimeistään suosittelen myös keskustelemaan kumppanin kanssa siitä, miten pidätte parisuhteestanne huolta synnytyksen jälkeen ja miten toivoisitte, että seksi esimerkiksi pikkulapsiaikana on osa teidän elämää. Vaikka keskustelu siitä tuntuu turhalta, niin luota minuun: vältätte tällä todennäköisesti monta turhautumisen tunnetta, riittämättömyyttä ja torjutuksi tulemisen tunnetta, kun olette keskustelleet etukäteen toiveistanne.

Raskaus ei ole este myöskään esimerkiksi seksivälineiden käytölle tai seksin muiden muotojen, kuten anaaliseksin harrastamiselle. Jokainen keho on kuitenkin erilainen ja toisille esimerkiksi vibraattorin värinä voi aiheuttaa raskauden aikana kipua herkistyneen tuntoaistimuksen vuoksi. Tilanne todennäköisesti palautuu synnytyksen jälkeen, joten jo ostettua tuotetta ei kannata heittää tämän vuoksi roskiin. Ja voihan vibraattoria käyttää esimerkiksi kumppanille tai muille erogeenisille alueille! Myös liukuvoidetta on turvallista käyttää raskauden aikana ja hyvälaatuinen liukuvoide osaltaan myös hoitaa limakalvojasi raskausaikana. Oman kehon kuuntelulla pääset pitkälle sopivan seksiasennon löytämisessä – jos se tuntuu pahalta, vaihtakaa asentoa. Myöskään sooloseksin merkitystä oman hyvinvoinnin näkökulmasta ei pidä unohtaa. Raskausaikana on lupa nauttia, yhdessä tai yksin! Omaan muuttuneeseen kehoon ja sen reaktioihin voi suhtautua upeana, uudenlaisena tutkimusmatkana.

Lopuksi.

Raskausaika on uniikki, kaunis ja ainutlaatuinen tapahtuma ja aika elämässä. Sen merkitys seksuaalisuuden näkökulmasta ihmisyydessä on suuri ja se muuttaa ihmistä aina, tavalla tai toisella. Miten tahansa sinun raskausmatkasi eteneekään, niin muista että sinulla on lupa tuntea kaikkia niitä tunteita, joita tunnet ja sinulla on täysi oikeus päättää omasta kehostasi. Sekä nauttia siitä. Vauvasi aistii kaikki ne hyvänolon hormonit ja tunteet, joita seksin tuoma oksitosiiniryöppy tuo mukanaan.

Toivon sinulle mitä ihaninta matkaa. Ihaile, ihmettele ja pysähdy muuttuneen kehosi äärelle. Miten tahansa tuo aika sinulle näyttäytyykään ja miten tahansa se eteneekään, se on osa sinua ja sinun matkaasi. Teidän yhteistä, arvokasta ja ainutlaatuista matkaanne.

Tekstin on kirjoittanut seksuaaliterapeutti, kätilö Susanna Alhonkoski.

Yhteistyössä:

Jaa kirjoitus

Liity postituslistalle

Haluaisitko saada vinkkejä arkeen ja nautintoon? Kuulla, mitä Amorinilla tapahtuu ja miten edistää seksuaaliterveyttäsi? Jos haluat tietää ensimmäisten joukossa ajantasaiset asiat, tarjoukset ja oivaltaa uutta, niin liity uutiskirjeemme tilaajaksi!