Seksuaalineuvonta ja -terapia on paljon muutakin, kuin pelkästä seksistä puhumista.

Kuulemme usein kysyttävän, että mistä kaikesta seksuaaliterapiassa oikein puhutaan tai mitä seksuaaliterapia on. Asiakkaamme usein myös hämmentyvät ja hämmästyvät siitä kun kerromme, että seksuaaliterapia on usein kaikkea muuta, kuin pelkästä seksistä puhumista. Itseasiassa oman arviomme mukaan asiakaskäynneistä noin 30 prosenttia on ainoastaan seksistä puhumista – tämä toki asiakkaista riippuen.

Mutta mitä seksuaaliterapiassa sitten tehdään?

Seksuaaliterapiassa pääsääntöisesti puhutaan, mutta useammat seksuaaliterapeutit ovat käyneet myös erinäisiä lisäkoulutuksia, jolloin seksuaaliterapiassa voidaan tehdä erilaisia harjoituksia, kuten mielikuvaharjoituksia, mindfullness -harjoituksia, kehoharjoituksia tai käyttää esimerkiksi kortteja työskentelyn apuna. Seksuaaliterapiatyö on hyvin luovaa ja jokainen terapeutti tekee työtänsä omana itsenään, omista mielenkiinnonkohdistaan ja omasta koulutustaustastaan käsin. Sanottakoon kuitenkin, että seksuaaliterapiaan ei kuulu genitaalien näyttäminen tai asiakkaan kehon koskettaminen esimerkiksi kehollisen harjoituksen aikana ilman suostumusta. Seksuaaliterapiassa kaikki perustuu täyteen luottamukseen sekä molemminpuoleiseen turvallisuuden tunteeseen.

Vaikka seksuaaliterapiaan hakeutumisen syy voi olla suoraan seksiin liittyvää, lähtee tilanteen purku ja käsittely yleensä aivan muualta. Tai ainakin ajautuu sinne. Useasti kohtaamme kuvitelmia siitä, että työssämme puhutaan vain seksistä ja neuvotaan seksin tekemisessä. Toki teemme sitäkin, mutta hyvin vähäisesti. Voit saapua vastaanotolle esimerkiksi haluttomuuden vuoksi ja odottaa muutamia vinkkejä ja kikkakolmosia parempaan seksiin, mutta todennäköisesti työskentely vaatii enemmän kuin pari vinkkiä, sillä asiaan liittyy niin paljon muutakin ja kokonaisuuksissa on usein enemmän värejä kuin musta ja valkoinen.

Mistä loppu 70% vastaanottoajasta ja aiheista sitten koostuu?

🧠 Mielen lukoista ja uskomuksista sekä (usein) vääristyneistä ajatusmalleista. Meillä on valtavasti erilaisia uskomuksia seksiin liittyen ja mielessämme on paljon erilaisia lukkoja, jotka vaikuttavat ihmissuhteisiimme, seksuaalisuuteen ja seksiin. Valitettavasti ajatusmallimme ovat usein myös vääriä ja terapiassa voidaan tarkastella näitä lempeän kohtaavasti, sillä terapeutti nopeasti myös korjaa ja peilaa, jos hän huomaa ajatuksesi olevan itseäsi vahingoittavia tai yhteiskunnan lokeroiden luomia.

👀 Aistit ja siihen liittyvät havainnot. Mitä kehossa tapahtuu ja miten keho reagoi. Kehomme on valtavan viisas ja se kertoo meille usein paljon enemmän, kuin itse ymmärrämme. Vastaanotolla voidaan pysähtyä voimakkaastikin tarkastelemaan, mitä keho kertoo ja miten se reagoi esimerkiksi silloin, kun jostain tietystä aiheesta tai asiasta puhutaan. Psykofyysisen lisäkoulutuksen käyneet terapeuttimme ovat hyvin vahvasti keho-orientoituneita ja heidän työskentelytapansa on hyvin kehollinen. Keho ja mieli ovat vahva kokonaisuus, eikä niitä voida irroittaa toinen toisistaan. Usein myös tiettyjen teemojen, kuten haluttomuuden äärellä voidaan lähteä tutkimaan erilaisia aisteja ja niiden merkitystä tai korostamista omassa arjessa.

👑 Historia – oma ja yhteinen. Erityisesti seksuaalihistoria ja lapsuus on usein jossain kohtaa – riippuen asiakkaasta – keskustelun alla. Historian lastimme on valtava ja sen lonkerot ulottuvat pitkälle aikuisuuteen. Varsinkin seksuaalisuuden teema ja seksuaalihistoria vaikuttavat usein vahvasti omaan käyttäytymiseen ja sitäkautta voi selittää esimerkiksi sooloseksistä aiheutuvaa häpeää. Siksi hyvin usein terapeutti voi alkaa kyselemään sinulta lapsuudestasi ja historiastasi sekä joskus täytättää sinulla seksuaalihistorialomakkeen. Myös ylisukupolvinen trauma nousee teemana monien asiakkaiden kohdalla esiin.

💑 Ihmissuhteet ja niihin liittyvät teemat. Ihmissuhteiden jokaisessa muodossa ja merkityksessä. Hyvin usein parisuhde, monisuhde sekä muut ihmissuhteet, kuten suhde omiin vanhempiin on esillä terapiassa, vaikka käynnit tapahtuisivatkin yksilökäynteinä. Ihmissuhteet ovat meille merkittävässä roolissa ja niiden käsittely sekä niihin liittyvät käytösmallit voivat selittää ja auttaa sinua valtavasti elämään omien arvojen mukaista elämää.

😡 Tunteet. Häpeästä epätoivoon, iloon, suruun ja toivoon. Kaikenlaiset tunteet mahtuvat vastaanotolle ja kaikenlaiset kerrokset niihin liittyen. Tunteista ei ole meille juuri puhuttu eikä meillä ole välttämättä edes sanoja muille, kuin perustunteille (ilo, suru, viha, jännitys). Seksuaaliterapian ytimessä ovat myös tunteet. Niiden äärelle pysähdytään, niitä tarkastellaan ja niitä autetaan tunnistamaan sekä sanoittamaan. Tunteet ohjaavat usein toimintaamme tiedostamattamme, vaikkei niiden tarvitse ohjata. Ne toimivat meille tärkeänä kompassina ja auttavat meitä ymmärtämään syvemmin itsestämme – kunhan emme pyri tallomaan niitä pieneksi ja piilottamaan mielen sopukoihin.

Toiveet, ajatukset, muutokset. Mitä kohti ollaan menossa ja mistä tulossa. Seksuaaliterapia on muutokseen tähtäävää. Toisin kuin psykoterapia, se on yleensä lyhytkestoista ja sillä pyritään ratkaisemaan tiettyjä yksittäisiä haasteita/muuttamaan arkea paremmaksi. Terapian alussa ja aikana kirkastetaan jatkuvasti sitä, mitä kohti ollaan kulkemassa ja toisaalta toisinaan palataan siihen, mistä on lähdetty liikkeelle. Näin huomaat terapeutin avulla joskus muutoksia tapahtuneen, vaikket niitä itse osaisikaan havainnoida tai sanoittaa.

On todella vaikea sanoa, millaiseksi kenenkin polku muodostuu, mutta varmaa on, että moni kokee saavansa vastaanotolta niin paljon enemmän, kuin mitä alunalkaen uskalsi edes toivoa. Vaikka muutos ei koskaan tapahdu sormia napsauttamalla, on yleensä jo ensimmäisen käynnin jälkeen helpompi hengittää.

Moni kertoo ennen ensimmäistä käyntiä jännittävänsä sitä, miten ihmeessä puhua tunti (tai puolitoista) pelkästään seksistä! Mutta onneksi ei tarvitse väkisin käyttää mielikuvitusta, sillä itseasiassa seksin rooli on lopulta häilyvän pieni, sillä muutoksilla on paljon suurempi vaikutus elämään – ei vain seksiin.😌

*prosenttiluku on suuntaa antava ja arvio, jokaisen kohdalla erilainen. Se ei perustu tutkittuun tietoon vaan ainoastaan meidän ammattilaisten ja asiakkaiden kokemukseen.

Voit varata ammattilaisillemme suoraan 60 tai 90 minuutin mittaisen ajan tai voit tulla tutustumiskäynnille 39€:n hintaan, mikäli pohdit sitä, voisiko seksuaaliterapia sopia juuri sinulle tai onko seksuaaliterapeutti sinulle sopia ammattilainen. Varaa oma aikasi täältä. 🤎

Jaa kirjoitus

Liity postituslistalle

Haluaisitko saada vinkkejä arkeen ja nautintoon? Kuulla, mitä Amorinilla tapahtuu ja miten edistää seksuaaliterveyttäsi? Jos haluat tietää ensimmäisten joukossa ajantasaiset asiat, tarjoukset ja oivaltaa uutta, niin liity uutiskirjeemme tilaajaksi!