Amorin logo

Seksuaalisuus ja ikääntyminen – saako ikäihminen nauttia omasta seksuaalisuudestaan?

Seksuaalisuus kulkee jokaisessa ihmisessä kohtuiästä kuolemaan asti. Kuitenkin ikääntyminen tuo mukanaan tietynlaisia haasteita seksuaalisuuden ilmentämiseen ja toteuttamiseen – suurimpana niistä mahdollisesti siihen liittyvä myytti ja ajatus, että jossain kohtaa seksuaalisuus ”loppuu” tai uskomus siitä, ettei seksi kuulu ikäihmiselle. Seksuaalisuus ei kuitenkaan katoa, vaikka seksin ja nauttimisen muodot voivat iän myötä muuttuakin.

Seksuaalisuus on aiheena herkkä ja intiimi. Luonnollinen ikääntyminen voi pohdituttaa monelta eri kantilta, myös seksuaalisuuden saralla. Helposti ajatellaan, että ikääntyneet ihmiset eivät enää tarvitse/halua seksiä tai he eivät enää kykene seksiin, vaikka sitä haluaisivatkin. Tämä taas voi herättää ikääntyneissä pelkoa ja häpeää silloin, kun seksi on edelleen iso osa arkea. Mahdollisen haasteen kohdalla voidaan pelätä, ettei haasteita kohdata esimerkiksi lääkärin, hoitajan tai terapeutin taholta tai tarvittavaa hienotunteisuutta ei löydy kohdata tilannetta. Tämä voi johtaa ajatukseen siitä, että ongelmien kanssa on yksin. Seksin nautinnollisuuteen myös liittyy ajatuksia, ettei seksi enää iän myötä olisi tyydyttävää. Seksuaalisuus ja seksi kuitenkin muuttuvat elämänkaaren mukana ja seksuaalisuus on aina osa meitä. Ikääntyminen, sairaudet tai muuttuvat elämäntilanteet voivat vaikuttaa niihin voimakkaastikin, mutta niiden ei tarvitse tarkoittaa seksin loppumista kokonaan ja omaa seksuaalisuutta voi ilmentää monin tavoin. Tärkeintä olisi, että oman yksilöllisen seksuaalisuuden toteuttamiseen ja löytämiseen uskaltaisi pyytää apua mikäli siinä on asioita, jotka aiheuttavat pohdintoja tai murheita sekä, että seksuaalisuutta ja seksiä uskaltaisi ilmentää siten, miten itse haluaa eikä tarvitsisi piiloutua ikääntymisen maskin taakse.

Seksille ja nautinnolle ei ole ikärajaa. Ihmiset elävät pidempään ja terveempinä ja yhtä useampi kokee olevansa huomattavasti nuorempi, mitä ajokortin syntymäaika väittää. Aiemmin eläkeikä toimi vahvana määritelmänä vanhuudelle, mutta useat kuvaavat elämän vasta alkavan eläkeiästä. Mikä siis sen mahtavampaa, kun nauttia omasta seksuaalisuudestaan vapaasti!? Kyky nautintoon ja orgasmiin ei katoa koskaan ja kun pelkoa raskaudesta tai lapsille kiinnijäämisestä ei ole, voi vapautuminen ja heittäytyminen nautintoon tuntua myös merkityksellisemmältä, mitä ehkä aiemmin työvuosien aikana. Seksiin ja omanlaisen seksuaalisuuden ilmentämiseen ei ole koskaan liian vanha, mutta on myös ymmärrettävää että esimerkiksi seksin merkitys muuttuu ajan myötä.

Seksuaalisella aktiivisuudella voi olla myös psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia ylläpitävä vaikutus. Tämä näkyy myös toisin päin – hyvä psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi näkyy usein myös seksuaalisena aktiivisuutena. Tuoreimpien tutkimusten mukaan ihmisten kiinnostus ja kyky nauttia seksuaalisista aktiviteeteista ja fyysisestä läheisyydestä ei muutu paljoakaan ikääntymisen seurauksena. Seksitavat voivat muuttua ja yhdyntäseksi vähentyä, mutta itsetyydytys, hellyys ja erotiikka pysyvät elämässä mukana, mikäli ne ovat olleet tärkeitä osa-alueita elämässä aiemmin.

Seksuaalisuuteen vaikuttaa moni asia – kehon muutokset, sairaudet ja elämän roolien muutokset esimerkiksi puolisohoivan myötä voivat pysäyttää ja pohdituttaa. Fyysiset ja hormonaaliset muutokset voivat vaatia seksitapojen muuttamista ja muutoksesta keskusteleminen pari- ja ihmissuhteissa ei välttämättä aina ole helppoa. Seksin toiminnalliseen toteuttamiseen liittyvät häiriöt, kuten erektiohäiriöt tai liukuvoiteen käytön tarpeellisuus voivat heikentää itsetuntoa ja vaikeuttaa seksiin heittäytymistä. Avoin vuorovaikutus kumppanin tai kumppanien kanssa olisi ensisijaisen tärkeää ja varsinkin turvallisen tunnesiteen löytäminen luo mahdollisuuksia puhua vaikeista asioista. Välillä turvallisen olon löytäminen keskustelulle voi vaatia ammattilaisen apua ja näkökulmaa.

Ikääntyminen voi tuoda myös helpotuksen tunnetta seksuaalisuuden osa-alueille. Jos seksi tai seksuaalisuus ei ole ollut tärkeitä osa-alueita elämässä, voi ja saa iän myötä tuntea vapautumista velvotteista tai pakosta, jota esimerkiksi jokin rooli tai elämäntilanne on vaatinut. On tärkeää tunnistaa, että seksi tai seksittömyys ovat aina yksilöllisiä asioita ja kaikilla on oikeus toteuttaa niitä haluamallaan tavalla. Halujen eriparisuus ikääntyvien ihmisten pari- tai monisuhteissa voi aiheuttaa etääntymistä tai vieraantumista toisesta ja olisikin hyvä löytää luottamussuhde, jossa kaikkien toiveita tai haluja voitaisiin tarkastella ja kunnioittaa. Seksiä ei kuitenkaan koskaan pidä, eikä tarvitse tehdä ainoastaan toisen toiveesta käsin.

Elämänkokemuksen sekä ikääntymisen myötä:

  • Seksin toteuttamisen tapa voi vaatia päivittämistä, mutta sen ei tarvitse loppua kokonaan
  • Liukuvoiteen merkitys seksissä korostuu, tosin liukuvoidetta suosittelemme ihan kaikille iästä riippumatta
  • Vulvallisilla limakalvojen sekä lantionpohjan lihasten kunnon ylläpitäminen on tärkeää myös seksin kannalta, sillä hyväkuntoinen lantionpohja ja limakalvot ehkäisevät esimerkiksi yhdyntäkipuja ja virtsankarkailua
  • Peniksellisillä erektiohaasteet yleistyvät ja terskan herkkyys vähenee, mutta esimerkiksi erilaisilla välineillä pystyy voimistamaan stimulaatiota niin terskan, kuin vulvan alueelle
  • Kyky orgasmiin säilyy läpi elämän, mutta sen syntyminen voi vaatia enemmän rauhaa, lepoa ja hellyyttä
  • Seksi tuottaa ikään katsomatta hyvää oloa ja nautintoa. Suorittamista sen ei tulisi olla
  • Sinulla on lupa puhua  seksuaalisuudesta ja siihen liittyvistä kysymyksistä terveydenhuollossa tai voit halutessasi hakeutua seksologin vastaanotolle

Tekstin on kirjoittanut Henna Suikki, toimintaterapeutti ja seksuaaliterapeutti (NACS) sekä Susanna Alhonkoski, sairaanhoitaja-kätilö & seksuaaliterapeutti (NACS)

Lue myös: Nautinnon ikäraja

Jaa kirjoitus

Liity postituslistalle

Haluaisitko saada vinkkejä arkeen ja nautintoon? Kuulla, mitä Amorinilla tapahtuu ja miten edistää seksuaaliterveyttäsi? Jos haluat tietää ensimmäisten joukossa ajantasaiset asiat, tarjoukset ja oivaltaa uutta, niin liity uutiskirjeemme tilaajaksi!