Huomioitko enemmän muita? Oletko saanut palautetta, miten kiltisti ja huolellisesti teet asioita sekä otat muut huomioon? Vältteletkö konflikteja suhteissasi? Onko viha tunne, mitä et oikein salli itselläsi? Tunnistatko itsessäsi miellyttäjän? Hävettääkö, jos tahtomattasi loukkaat toista? Tuntuuko rintakehälläsi möykky mikä painaa ja puristaa kun ajattelet kieltäytymistä suhteissasi? Jännittyykö kehosi ja muuttuuko hengityksesi pinnallisemmaksi, kun mietit tulevia tilanteita, joissa sinulta odotetaan jotakin?
Kiltteys, toisten huomioonottaminen ja miellyttäminen ovat sinänsä kauniita piirteitä. Haluat hyvää toiselle. Näihin piirteisiin liittyy myös tietyissä määrin riski kadottaa itsensä ja etääntyä omista tarpeistaan sekä tunteistaan. Aikuisuuden läheisissä ihmissuhteissa käyttäydyt lapsuuden kiintymyssuhteissa opittujen mallien mukaan. Kiintymysmalli voi olla sisäistettyä ja turvaa tuottava tekijä mikä näkyy perusluottamuksena ihmissuhteissasi. Turvaton kiintymysmalli voi aiheuttaa muun muassa epäluottamusta ja kuormittumista. Jos tunneilmaisusi on jo lapsuudessa torjuttu tai vähätelty, voi aikuisena olla vaikeaa luottaa siihen, ettei esimerkiksi oma kumppani tai ystävä hylkää, jos ilmaiset omia rajojasi.
Edes kuminauha ei jousta ikuisesti katkeamatta. Etkä sinä. Mitä enemmän joustat omista hyvinvointia tukevista rajoistasi toista varten sitä enemmän voit pahoin. Saatat kokea ahdistuneisuutta, masennusta ja jännittää sosiaalisia tilanteita. Pelkäät ehkä sanoa ei yhteiselle seksin tekemiselle, erityisesti mahdolliselle kumppanillesi. Esimerkiksi rajattomuus, rajojen liiallinen joustaminen tai omien rajojen ylittämiseen liittyvät traumaattiset kokemukset, toisen miellyttäminen ja hylätyksi tulemisen pelko voivat aiheuttaa haluttomuutta yksilöllisesti.
Muun muassa näitä voidaan tarkastella seksuaaliterapiassa yhdessä sinun tahtisesti turvallisuudesta aloittaen. Voi olla vaikeaa, suorastaan pelottavaa tehdä muutosta mikä alkaa katseen kääntämisestä itseen ja itsesi kohtaamisesta. Luotettava ihmisyytesi moninaisuutta aidosti arvostava seksuaaliterapeutti on siinä sinun tukenasi ja turvanasi. Myös kehoa huomioiva työskentely vahvistaa kehosi ja mielesi välistä yhteyttä, mikä voi olla katki. Keholliset harjoitteet tukevat myös turvaan laskeutumista ahdistavista ajatuksista mitkä aiheuttavat kierroksia tai lamaavat.
Muista, ettei sinun tarvitse osata ennalta mitään. Olet tervetullut juuri sellaisena kuin olet.
Se, että tunnistat tämän luettuasi haluavasi itsellesi hyvää edes pienesti, on suunta, joka aukeaa kyllä sinulle enemmän yhteisen seksuaaliterapiatyöskentelyn avulla askel askeleelta. Tule ja löydä hyvinvointia tukevat rajasi. Sinulla on lupa rajata. Itsesi arvostaminen ja oma hyvinvointi ei ole keneltäkään muulta pois paitsi sinulta. Sinä olet ainutlaatuinen ja kaiken hyvän arvoinen. Olet ollut sitä aina.
Tekstin on kirjoittanut erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) ja terveydenhoitaja-sairaanhoitaja sekä solmuja parisuhteessa -ohjaaja Marja Holkeri. Marjalta pystyt varaamaan seksuaaliterapia-aikoja Tampereelta tai etänä. Tutustu lisää Marjan osaamiseen ja luonteeseen täällä.