Amorin logo

Erektiohäiriö – mitä tehdä?

Kokemukseni mukaan yksi vähiten puhutuista haasteista miesten/peniksellisten keskuudessa on erektio-ongelmat ja siihen liittyvät negatiiviset tunteet. Silti se vaivaa yllättävän monia – ja valitettavasti yllättävän monet eivät edelleenkään uskalla hakea vaivaan apua. Osittain johtuen varmasti siitä, ettei tiedetä mistä apua saisi, mutta uskon monesti kysymyksessä olevan vain pelko, ettei tulla kohdatuksi suuren ja herkän asian äärellä. Erektio. Tällöin se, ettei haeta apua on keino suojella itseään, mikä on täysin ymmärrettävää, mutta pitkällä juoksulla se ei auta tilanteen käsittelyssä ja siitä yli pääsemisessä.

Elämme yhteiskunnassa, jossa varsinkin heteroseksissä yhdyntä näyttelee edelleen valtavan isoa roolia ja tällöin myös paine erektiosta kasvaa suureksi, sillä monet eivät myöskään miellä yhdynnän tai seksin onnistuvan ilman erektiota. Erektion ajatellaan usein kokemukseni mukaan olevan myös miehisyyden ja maskuliinisuuden määre. Nämä ajatukset jo itsessään johtavat suuriin paineisiin ja negatiivinen kierre on usein selvä. Tuoreissa suhteissa erektiohäiriötä esiintyy usein, sillä seksiin ladataan isoja odotuksia ja siten paine erektion (ja seksin) onnistumiseen kasvaa suureksi. Kun erektio ei sitten jännityksestä johtuen onnistu, vyöryy mieleen epäonnistumisen tunne, häpeä ja riittämättömyys, jotka taas osaltansa varjostavat seuraavaa seksikertaa. Ja seuraavaa.. Ja seuraavaa..

Myös pitkissä suhteissa erektio-ongelma voi yllättää, vaikka kyseessä on tavanomainen reaktio, minkä jokainen peniksellinen kohtaa yleensä jossain kohtaa elämäänsä. Yhtäkkinen erektio-ongelma voi pelästyttää, vaikka kyseessä ei vielä ongelma sinänsä olisikaan. Siitä kuitenkin hyvin nopeasti voinut muodostua sellainen, koska jos erektion epäonnistumista alkoi pelkäämään on hyvin todennäköistä, ettei se onnistunut jatkossakaan. Siksi on tärkeää ymmärtää omaa kehoaan ja mieltään. Jos erektio ei onnistunut tänään, ei se tarkoita sitä että keho ei pysty siihen seuraavalla kerralla. Eikä se tarkoita sitä, ettei kumppanille ja itselleen pysty tuottamaan silti nautintoa.

Erektio-ongelmasta puhutaan edelleen liian vähän ja monet jäävät asian kanssa painimaan yksin, vaikka apua olisi paljonkin saatavilla. Usein myöskään tilanteesta ei puhuta riittävästi suhteessa ja sen lisäksi, ettei erektio onnistu miehen/peniksellisten osalta, voi tilanne herättää kumppanissa hämmennystä ja pahimmillaan myös riittämättömyyttä. Tällöin tilanne on voinut seksin aikana tai ennen sitä eskaloitua pahimmillaan riidaksi, koska toinen koki epäonnistuneensa ja toinen koki, ettei ole riittävän haluttava. Vaikka lopulta kyse ei ole ollut kummastakaan.

Usein siis erektio-ongelmat on hoidettavissa ihan sillä, että omaan kehoon ja erektiokykyyn löytyy uudelleen vahva luottamus ja että alkava seksi ei aina kohdista ajatuksia suoraan penikseen ja siihen, nouseeko se vai ei. Yleensä pelkkä mielen hallinta sekä muiden aistien vahvistaminen ja niihin huomion kiinnittäminen voi auttaa. Nuoremmilla erektiohaasteet johtuvat usein juuri psyykkisistä paineista, mutta jos kyse on keski-ikää lähestyvästä tai sen ylittäneestä, on urologilla käynti kuitenkin suositeltavaa mahdollisen sydän- ja verisuonisairauden tai muun rakenteellisen vian poissulkemiseksi. Myös nuoret voivat halutessaan käydä urologin vastaanotolla varsinkin, jos epäilee taustalla olevan esimerkiksi testosteronivajetta. Urologin käyntien lisäksi moniammatillisuus on usein paras apu ja esimerkiksi seksuaaliterapialla saadaan usein mielen jumeja auki ja tilanne laukeamaan siten, että seksistä uskaltaa jälleen nauttia. Samoin lantionpohjan fysioterapeutit voivat osaltansa auttaa, sillä joskus kyse voi olla esimerkiksi yliaktiivisesta ja jännittyneestä lantionpohjasta.

Lääkkeellinen apu voi toisille olla merkittävä, varsinkin jos puhutaan vanhemmista ihmisistä. Urologi tai seksuaalilääketieteeseen erikoistunut lääkäri osaa ohjata sinua parhaiten erilaisista lääkinnällilistä vaihtoehdoista. Ravitsemukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota jo koko kehon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin, mutta myös verenkierron hyvinvoinnin vuoksi. Ravitsemusterapeutit sekä useat urologit suosittelevatkin L-arginiinin käyttämistä erektion parantamiseksi. L-arginiinia voi syödä ravintolisänä tai sitä saa runsaasti esimerkiksi punajuuresta. Se laajeentaa verisuonia ja siten voi toimia osa-apuna erektio-ongelmaan.

Seksivälineet ovat myös hyvä keino viedä huomiota pois peniksestä ja sen kyvykkyydestä erektoitua. Suosittelen usein asiakkailleni keskittymään vahvoihin aisteihin sen sijaan, että keskittyy itse penikseen. Jos kokee tuntoaistin olevan voimakas aisti, voi kokeilla esimerkiksi vibraattoria kehon erogeenisille alueille ja keskittyä siihen tuntemukseen. Erektiorenkaat/penisrenkaat ovat myös hyvä keino silloin, jos erektioon kaipaa konkreettista tukea, mutta näidenkin kanssa tulee olla varovainen ettei erektio ehdollistu penisrenkaaseen – tällöin sitä ei mahdollisesti uskalla enää jättää pois.

Haluan myös muistuttaa sinua hyvä lukija siitä, että erektio tai yhdyntä ei ole koskaan hyvän seksin määre. Yhteyttä ja nautintoa voi ylläpitää myös monilla muilla keinoin ja usein ongelma laukeaa sillä, kun nautinnolle antaa muilla tavoin tilaa. Ei ole lainkaan häpeällistä tuottaa kumppanille orgasmi esimerkiksi dildon avulla, vaan tällöin voit keskittyä täysin kumppanisi nautintoon ja siten siirtää ajatuksen jälleen muualle, pois omasta epävarmuudesta ja peniksestä. Sinussa ei ole mikään vikaa ja toivon, ettet sinä tai kumppanisi koskaan ajattele niin.💜

Uskalla hakea apua ja tiedä, ettet ole asian kanssa yksin. Puhukaa myös avoimesti kumppanisi kanssa siitä, että koet hänet edelleen haluttavana ja viehättävänä. Älä myöskään hämmenny, jos esimerkiksi masturboidessa erektio onnistuu – silloin sinulla ei ole painetta tuottaa kumppanillesi nautintoa.

Suosittelen sinua tutustumaan myös kirjaan Peniksen viisaus (Helen Partti 2023). Vaikka kirja itsessään on vain pintaraapaisu peniksen maailmaan ja sen mahdollisuuksiin sekä siihen kohdistuviin paineisiin, antaa se hyvää näkökulmaa sille, ettet ole yksin. Ja että sinussa ei ole mitään vikaa.

Ymmärrän, että erektio voi olla sinulle/teille tärkeä osa seksiä ja sen puuttuminen herättää vaikeita tunteita. Ongelmaan on mahdollista löytää ratkaisu ja apua ja hyvin todennäköisesti (jos sairautta tai rakenteellista vikaa ei ole taustalla) vaikeat tunteet kohtaamalla, käsittelemällä ja toivon sekä luottamuksen herättämisellä seksi voi kokea valtavan suuren muodonmuutoksen, jossa erektio ja itsevarmuutesi on jälleen läsnä. Nyt toivotan upeita hetkiä ja luottamusta!💜

Sinulle sopivan seksuaalineuvojan tai terapeutin löydät asiantuntijamme sivulta.

Suomen lantionpohjan fysioterapeutit ry tarjoaa listan asiaan perehtyneistä lantionpohjan fysioterapeuteista. Heihin voit tutustua osoitteessa: https://www.pelvicus.fi/

Lisää ravitsemuksesta ja sen vaikutuksesta voit lukea esimerkiksi täältä.

Tekstin on kirjoittanut erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), sairaanhoitaja ja kätilö Susanna Alhonkoski.

Jaa kirjoitus

Liity postituslistalle

Haluaisitko saada vinkkejä arkeen ja nautintoon? Kuulla, mitä Amorinilla tapahtuu ja miten edistää seksuaaliterveyttäsi? Jos haluat tietää ensimmäisten joukossa ajantasaiset asiat, tarjoukset ja oivaltaa uutta, niin liity uutiskirjeemme tilaajaksi!