Kirjoitettu yhteistyössä Vanhemmuusmatkan kanssa.
Synnytyksen yksityiskohdista riippumatta seksuaalisuus synnytyksen jälkeen on moninainen ilmiö, josta voi kehittyä vauvavuoden sekä myöhemmän elämän voimavara, vaikka se ei alkuun välttämättä tunnu siltä. Synnyttänyt ihminen on itse oman kehonsa asiantuntija ja kuuntelemalla sen viestejä voi lähteä rauhassa, uteliaasti ja hyväksyvän avoimesti tutkimaan muuttunutta kehoaan ja seksuaalista minäänsä. Vauvan syntymä ei poista seksuaalisuutta eikä vanhemmuuden roolin taakse tarvitse piiloutua. Synnytyksen jälkeen ei ole mitään tarvetta peittää kehoaan tai seksuaalisia halujaan. Päinvastoin – seksi synnytyksen jälkeen voi olla, tai se saa olla olematta hyvinkin voimaannuttavaa ja vapauttavaa. Tämä blogiteksti johdattaa sinut seksuaalisuus ja seksi synnytyksen jälkeen -aiheen äärelle.
Raskaus ja synnytys on yksi elämää ja seksuaalisuutta mullistavista asioita, mutta niin on aika synnytyksen jälkeenkin. Sen lisäksi että keho ja mieli muuttuvat, koko elinympäristö muuttuu ja yhtäkkiä jonkun muun tarpeet menevät täysin omien edelle. Tämän lisäksi mahdollinen väsymys, synnytystapa, uuteen ihmeeseen tutustuminen ja uudenlaisen arjen opettelu vie huomiota pois omasta seksuaalisuudestaan ja seksistä – ja tämä kaikki on varsin ymmärrettävää sekä luonnollista.
Ei ole olemassa yhtä oikeaa neuvoa sille, koska seksi synnytyksen jälkeen on hyvä aloittaa uudelleen. Sen sijaan avoin kommunikointi, asioiden ja tunteiden ääneen sanoittaminen sekä toisen tarpeiden ymmärtäminen ovat avainasemassa uudenlaisen tilanteen istuttamiselle nykyiseen elämäntilanteeseen. Asioihin, kuten oman kehon muutoksiin ja mielen muutoksiin olisi hyvä suhtautua ymmärtäväisesti ja lempeästi. Kuten jo aiemmassa blogitekstissä ilmaisin, jo raskausaikana olisi hyvä puhua avoimesti siitä, mitä toivoo suhteen ja seksin olevan synnytyksen jälkeen ja vauvavuoden aikana. Jos kuitenkin luet tätä jo pienen vauvan vanhempana niin ei hätää – nytkään ei ole liian myöhäistä aloittaa.
Millainen ikinä synnytysmatkasi ja matkasi vanhemmaksi onkaan ollut, anna itsellesi ja kehollesi aikaa, lempeyttä, ymmärrystä ja huolenpitoa. Auta itseäsi näkemään itsesi uudenlaisessa valossa – upeana yksilönä, joka on erilaisen, merkittävän elämäntilanteen edessä. Myös kumppani voi tuntea hämmennystä omasta seksuaalisuudestaan ja muuttuneista haluista ja tämä kaikki on hyvin luonnollista.
Muuttuneeseen seksuaalisuuteen ei vaikuta vain synnytys ja sen eteneminen, vaan myös hormonit ohjaavat luonnollisesti ajatuksia pois seksistä. Munasarjojen hormonitoiminta on synnytyksen jälkeen vähäistä varsinkin imettävillä, limakalvot ovat ohuet ja usein aran tuntuiset. Hormonipitoisuuksien puutokset jo itsessään pitävät seksuaaliset halut poissa. Synnytyksen jälkeen suhteessa läheisyyden merkitys korostuu. Pienet hellyydenosoitukset, kosketukset ja suukot siellä täällä saavat molemmat tuntemaan itsensä edelleen merkityksellisiksi ja tärkeäksi osaa suhdetta. Kumppani on hyvä ottaa mukaan alusta alkaen aktiivisesti vauvan hoitoon ja tunneyhteyttä pitää yllä erinäisin keinoin, jotta ulkopuolisuuden tunnetta ei pääse syntymään.
Omaan kehoon kannattaa tutustua rauhassa, omaan tahtiin myös peilin avulla ja sormin. Moni pelkää katsoa esimerkiksi leikkaushaavaa tai vulvan aluetta synnytyksen jälkeen, mutta sitä ei tarvitse pelätä, sillä muutos on luonnollinen ja palautuminen yleensä nopeaa. Jos kehon katsominen tuottaa negatiivisia tunteita, on niidenkin äärelle hyvä pysähtyä mutta pyrkiä suhtautumaan näihin lempeydellä. Muistathan, että voit aina keskustella tilanteestasi neuvolassa tai esimerkiksi seksuaalineuvojan/-terapeutin vastaanotolla.
Synnytystapa, mahdolliset repeämät ja vauvan vointi vaikuttavat luonnollisesti siihen, miten nopeasti seksin aloitus synnytyksen jälkeen tuntuu hyvältä. Sektioarven tai repeämän arpikudosta hieromalla voi vähentää kireyden tunnetta ja mahdollista kipua, mutta tämä tulee tehdä vasta ompeleiden sulamisen/sektiohaavan ompeleiden poiston jälkeen. Sektion jälkeinen kipu vaikuttaa halukkuuteen ja erilaiset asennot voivat tuntua haastavalta, kun taas vulvan alueen repeämät vaikuttavat haluun ja mahdollisuuteen ryhtyä esimerkiksi yhdyntään.
Esteitä penetraation aloitukselle ei ole, mutta niin kauan kun se aiheuttaa kipua olisi penetraatiota hyvä välttää. Toisaalta runsas liukuvoiteen käyttö on äärettömän tärkeää ja monet kuvaavat ensimmäisen kerran tuottaneen jokatapauksessa epämiellyttävää tunnetta. Erilaiset asennot tai hellä suuseksi alkuun voi auttaa. Tärkeää on edetä rauhassa ja muistaa, että seksin saa lopettaa missä kohtaa tahansa ilman, että siitä tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa tai häpeää. Ja että on monta muutakin tapaa nauttia kuin penetraatio. Omaan nautintoon ja kehoon on kannattavaa tutustua alkuun esimerkiksi sooloseksin avulla. Tällöin voit edetä rauhassa, omaan tahtiin ilman minkäänlaista painetta.
Jälkivuodon aikana tulisi yhdynnässä käyttää kondomia mahdollisten tulehdusten ehkäisemiseksi. On hyvä muistaa, että uusi raskaus on mahdollinen, vaikka imettäisinkin ja vaikkei kuukautiset olisi vielä alkaneet. Jos limakalvojen kunto, ihon parantuminen, ehkäisy tai jokin muu asia seksissä askarruttaa eikä oman kehon viesteihin uskalla täysin luottaa, voi ensimmäistä seksikertaa odottaa rauhassa jälkitarkastukseen asti. Toisaalta jos seksiä tekee mieli ja ulkoiset ompeleet ovat parantuneet ja olo on luottavainen, ei ole mitään syytä olla ryhtymättä seksiin heti, kun aika tuntuu oikealta. Jos kipu seksissä pitkittyy eivätkä yhdynnän aloitukset onnistu, vaikka siihen kokisi olevansa jo muuten valmis, on syytä hakeutua uudelleen gynekologin vastaanotolle.
Myös kumppania kannattaa kannustaa rohkeasti esimerkiksi sooloseksin pariin. Se, että toinen ei halua seksiä ei tarkoita, että toisenkin tulee pidättäytyä siitä täysin, mutta joskus kumppani voi potea tästä huonoa omaatuntoa tai häpeää. Avoin kommunikaatio on tässäkin tilanteessa merkityksellistä.
Synnyttäneen olisi tärkeää treenata lantionpohjan lihaksia synnytyksen jälkeen ja näihin olet toivottavasti saanut ohjeet mukaan jo synnytyssairaalasta tai viimeistään neuvolasta kysyttäessä. Lantionpohjan lihakset ovat vähän kuin talon perustukset, jotka vaikuttavat voimakkaasti myös seksuaalisuuteen. Jos lantionpohjan lihasten harjoittelu tai lihasten löytyminen tuntuu haastavalta, on suositeltavaa hakeutua lantionpohjan lihaksiin erikoistuneen fysioterapeutin luokse. Samoin jos synnytyksen jälkeen esiintyy virtsanpidätyskyvyttömyyttä, arpikipua, laskeumia, häntäluun kipua tai vatsalihasten erkaumaa, on hyvä hakeutua osaavan fysioterapeutin vastaanotolle. He osaavat opastaa ja neuvoa yksilöllisesti, kuinka harjoitteluissa kannattaa lähteä liikkeelle.
Jokaisen kohdalla seksuaalisen halun syttyminen ja seksin aloittaminen tapahtuu yksilöllisesti. Ei ole olemassa oikeaa aikaa aloittaa seksiä tai oikeaa tapaa tehdä sitä. Jokainen synnytysmatka, mieli, keho, vauva ja ihmissuhde ovat erilaisia. Tutkimustiedon valossa synnyttäneen halu palautuu keskimäärin 6-12 kuukauden kuluessa synnytyksestä – sitä edeltävästi huomio kiinnittyy luonnollisista syistä johtuen enemmän vauvaan. Seksi ja seksuaalisuus pitää sovittaa uuteen elämäntilanteeseen ja varsinkin ensimmäisen vauvan syntyminen perheeseen tuo mukanaan ison muutoksen, johon sopeutuminen vie aikaa.
Jokainen raskaus ja synnytys jättää erilaisen jälkensä, eikä itseänsä pidä ikinä verrata muihin. Jokaisella jäljellä on tarina ja tuo tarina on tärkeä osa elämää. Keho on tehnyt valtavan upean työn, josta jokaisen tulisi olla ylpeä – riippumatta siitä, miten raskaus ja synnytys on lopulta edennyt ja millaiset jäljet se on kehoon jättänyt. Itselleen ja keholleen ei pidä olla liian vaativa tai ankara. Tulee vielä aika, jolloin keho tuntuu omalta.
Tekstin on kirjoittanut seksuaaliterapeutti ja kätilö Susanna Alhonkoski. Teksti sisältää pätkiä kirjasta Vulvapositiivisuus, johon allekirjoittanut on kirjoittanut vieraskynäkirjoituksen yhdessä seksuaaliterapeutti, sairaanhoitaja ja Amorinin asiantuntijan Nita Jäkälän kanssa.
Yhteistyössä