Amorin logo

Riittävä määrä seksiä?

Usein kuulee pohdittavan, että seksiä on liikaa/liian vähän/liian rutinoituneesti/liian huonona ajankohtana. On myös todella mielenkiintoista seurata erilaisia somessa sekä mediassa käytäviä keskusteluja ja artikkeleita siitä, miten paljon ihmiset tekevät seksiä ja mitä mieltä tästä yleisesti ollaan. Toisinaan niiden lukeminen voi antaa hyvää vertaistukea, mutta toisaalta ne voivat aikaansaada häpeää, epävarmuutta, riittämättömyyden tunnetta, pelkoakin. Usein keskustelu rajoittuvat vain yhdyntään, jolloin muu seksi jätetään kokonaan keskustelun ulkopuolelle. Voiko siis olla, että seksiä onkin tarpeeksi – seksi vain tulisi määritellä uudelleen?

Pääasiahan seksissä on, että sinä nautit ja koet olosi turvalliseksi, eikä oikeaa määrää ole todellisuudessa olemassakaan.

Mieltymykset ovat jokaisella ihmisellä erilaiset, mutta sen voin sinulle nyt varmaksi kertoa, ettei ole olemassa mitään määrittelyä sille, mikä on oikea määrä seksiä. Seksiä voi siis olla kerran päivässä, kaksi kertaa viikossa, kerran kuukaudessa, kaksi kertaa viidessä vuodessa tai ei ollenkaan – jokainen näistä on sinulle oikea määrä silloin, kun olet siihen itse tyytyväinen. Jos siis epäilet, ettet harrasta tarpeeksi seksiä niin pysähdy ja kysy itseltäsi: kenen ongelma tämä on ja kuka tämän määrittelee. Usein huomaamme esimerkiksi yhteiskunnan tai kumppanimme ohjaavan meitä tiettyyn muottiin tai normeihin, vaikka itse yksilöinä voimme ajatella ja kokea asiat aivan toisin. Haaste toki tulee eteen silloin, jos kumppanin kanssa halut eivät kohtaa ja toiveet seksimääristä ovat kaukana toisistaan, mutta onneksi tähänkin on mahdollista löytää ratkaisuja esimerkiksi seksuaalineuvojan tai -terapeutin vastaanotolla.

Mikä sitten on seksiä? Sehän jää lopulta sinun määriteltäväksi. Seksiksi voidaan määrittää toisen tai itsen hyväilynä vaatteet päällä, jolloin puhutaan niin sanotusta kuivaseksistä. Seksiä on myös sooloseksi (=masturbointi, itsetyydytys, runkkaaminen) sekä kumppanin kanssa tehty seksi, joka voi olla suuseksiä, yhdyntää, erilaisten lelujen ja apuvälineiden avulla tehtävää seksiä, anaaliseksiä, käsiseksiä. Toisille seksi voi myös olla valtaleikkejä, roolileikkejä, puhelinseksiä, pornon katsomista, eikä seksiin välttämättä koskaan liity genitaalialueiden koskettaminen. Toiset kokevat suutelun ja flirttailun seksinä. Seksuaalilääketiede* -opuksessa määritellään seksi sanoilla ”seksi on seksuaalisuuden ilmaisua ja toteuttamista joko yksin, yhden tai useamman kumppanin kanssa. Seksiin kuuluu yhdynnän lisäksi kaikki koskettaminen ja hyväily eroottisessa, mielihyvää tuottavassa tarkoituksessa. Myös fantasiat ja itsetyydytys ovat osa sitä. Seksi voi olla keino ilmaista läheisyyttä, hellyyttä, rakkautta tai intohimoa. Sitä saatetaan käyttää myös nöyryyttämisen ja väkivallan tai kaupankäynnin välineenä.”

MITÄ, JOS ET MIETTISIKÄÄN LIIKOJA?

Seksiä voi siis halutessaan katsoa myös erittäin avarakatseisesti ja toisaalta, joskus on tärkeää olla miettimättä liikoja onko oma seksi sittenkään riittävän hyvää tai onko sitä määrällisesti tarpeeksi. Pääasiahan seksissä on, että sinä nautit ja koet olosi turvalliseksi, eikä oikeaa määrää ole todellisuudessa olemassakaan. Myös sinä määrittelet, mikä on sinulle hyvää seksiä. Se  voi olla arkiseksi tai se voi olla parinvaihtobileissä tehty seksi tai pelkkä sooloseksi. Kunhan seksi on jotain, mistä sinä nautit. Hyvän seksin määre ei ole myöskään orgasmin saaminen – joskus se voi olla stressinpurkukeino tai mielihyvänsaantia kumppanin kokeman nautinnon johdosta.

Mitä ikinä seksi sinulle onkaan muista, että lopulta vain sinä olet oikeutettu määrittelemään mikä on sinulle hyvä ja riittävä määrä seksiä – ja että sekin määre saa muuttua erilaisten kokemusten, ajatusten ja elämäntilanteiden myötä. Tutkimuksissa ja kyselytuloksissa voidaan ilmaista lukuja siitä, miten kukin seksiä harrastaa – mutta sinun tapasi tehdä seksiä ja sinun määräsi sen tekemiselle on juuri oikea silloin, kun se aiheuttaa sinulle mielihyvää, rentouttaa ja ennenkaikkea – kun sinä nautit siitä!

* Seksuaalilääketiede. Brusila, Kero, Piha & Räsänen (toim.) Duodecim, 2020.

Kirjoittajana toimi seksuaaliterapeutti ja Amorinin yrittäjä Susanna Alhonkoski

Jaa kirjoitus

Liity postituslistalle

Haluaisitko saada vinkkejä arkeen ja nautintoon? Kuulla, mitä Amorinilla tapahtuu ja miten edistää seksuaaliterveyttäsi? Jos haluat tietää ensimmäisten joukossa ajantasaiset asiat, tarjoukset ja oivaltaa uutta, niin liity uutiskirjeemme tilaajaksi!