LÖYDÄ. LUOTA. NAUTI.

Sinulla on lupa nauttia omalla tavallasi -seksin välineet osana seksuaaliterveyttä ja nautintoa

Blogiteksti on julkaistu alkujaan Aura Klinikan nettisivuilla. Aura Klinikka siirtyi elokuussa 2023 osaksi lääkärikeskus Aavaa ja siten julkaisemme Susannan kirjoittaman blogitekstin nyt uudelleen omilla sivuillamme.

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta seksilelu? Entä sanasta seksiväline? Millaiseen mielikuvaan ne yhdistät?

Edelleen seksiväline tuo usein ajatuksen, joka liitetään johonkin likaiseen, häpeälliseen ja pornahtavaan ajatukseen. Tämä ajatus on kulkenut mukanamme vuosikymmenten ajan, mutta onneksi pikkuhiljaa ajatukset seksivälineisiin liittyen ovat muuttumassa – onneksi. Tässä blogitekstissä haluan antaa sinulle ymmärrystä ja luottamusta omaan kehoosi, nautintoosi ja kumppaniisi. Sekä ymmärrystä siihen, miksi seksissä voi olla seksiväline mukana.

Näen seksuaaliterapeuttina ja terveydenhuoltoalan ammattilaisena seksivälineen uhan sijaan mahdollistaja – ja tätä tietämystä vien paljon esimerkiksi koulutuksen muodossa eteenpäin. Seksiväline mahdollistaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisen, johon seksuaaliterveys ja nautinto osaltaan kuuluu. Se on apuväline, jolla seksiin saa tuotua lisäsyvyyttä ja -nautintoa sekä keino, joka voi auttaa seksin haasteissa osaltaan kohti nautintoa.

Sukupuolesta riippumatta seksivälineet toimivat mahdollistajana omannäköiseen seksiin. On kuitenkin täysin ok olla käyttämättä seksivälineitä lainkaan, jos ne eivät tunnu omalta jutulta. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että seksiväline voi myös tuoda mukanaan seksiin jotain, mitä ei ole osannut aiemmin odottaakaan. Useampi asiakkaani on kyynelsilmin kuvanneet, miten uudenlainen maailma heille on seksivälineiden myötä avautunut, kun esimerkiksi aiemmin mahdottomasti saavutettavissa ollut orgasmi onkin mahdollistunut tai penis-emätinpenetraatio ei olekaan tuottanut enää kipua endometrioosin vuoksi, kun käyttöön otettiin penetraatiopehmentimet. Myös moni peniksellinen on päässyt eroon erektiohaasteita, kun vibraattorilla tai penisrenkaalla on saanut erilaista stimulaatiota aikaiseksi. En näe seksivälinettä ainoana ratkaisuna haasteisiin, mutta se voi olla osana sitä.

Seksivälineet herättävät usein voimakkaita tunteita, kuten riittämättömyyttä varsinkin silloin, kun tulee puhe välineiden käytöstä kumppanin kanssa. Moni pelkää, että oma rooli seksissä vähenee ja pienenee, kun mukaan otetaan seksiväline. Tätä ajatusta voi työstää esimerkiksi seksuaalineuvonnassa ja -terapiassa ja on hyvin ymmärrettävää, että uusi ja vieras asia voi tuottaa vaikeita tunteita, ennen kuin löytää jälleen luottamuksen omaan itseensä ja tilanteeseen. Voit pysähtyä pohtimaan, mistä tämä ajatus siitä, että seksiväline korvaisi sinut tulee. Onko ajatus kenties seksuaalikasvatuksen (tai sen puutteen) mukana tuomaa tai johtuuko se siitä, että meille on usein median ja yhteiskunnan silmissä opetettu se, että seksi on naisen ja miehen välillä tapahtuvaa – ja kaikki muu ulkopuolinen on väärin/pettämistä/uhka.

Haluan kuitenkin kertoa: seksiväline ei korvaa sinua. Se ei mahdollista kaltaistasi kosketusta, yhteyttä, huomiointia. Se ei pysty kuulemaan käyttäjänsä tunteita, tuomaan seksiin sitä tunneyhtyettä joka teidän välillänne vallitsee. Se tuo mukanaan lisämausteen – kyvyn auttaa kumppaniasi ja sinua nauttimaan monipuolisemmin. Välineen ei tarvitse viedä mitään pois – päinvastoin, se voi tuoda paljon mukanaan. Auttaa teitä keskustelemaan seksistä entistä avoimemmin, löytää erilaisia keinoja nauttia, tutkia miten oma ja kumppanin keho toimii. Seksivälineiden ei tarvitse myöskään olla aina mukana seksissä eikä niitä tarvitse käyttää siten, kun valmistaja on ajatellut. Sinulla on vain mielikuvitus (ja turvallisuus) rajana!

Seksiväline on siis mahdollisuus. Usein vaginismin tai vulvodynian hoidossa seksivälineellä on osarooli kulkea kohti nautinnollista seksielämää ilman kipua. Endometrioosin aiheuttamassa yhdyntäkivussa siitä voi olla suuri apu estämään peniksen tai välineen työntymistä liian syvälle tai se voi auttaa rentoutumaan seksin aikana. Vaihdevuosioireisella säännöllinen tuotteen sisäänvieminen ylläpitää limakalvojen ja paisuvaiskudoksen terveyttä. Puhumattakaan siitä, miten seksiväline tukee lantionpohjan hyvinvoinnin terveyttä monestakin näkökulmasta. Tiesitkö, että vulvallisilla orgasmi on yhdynnän johdosta mahdollinen noin 30 prosentilla? Loput 70% vaativat yleensä klitorisstimulaation, joka välineillä helposti mahdollistuu yhdynnänkin aikana.

Sensitiivistä tietoa seksivälineistä on saatavilla ja vaikka valikoima on laaja, on sinulla mahdollisuus löytää juuri sinulle ja/tai teille sopiva tuote. Kokonaisvaltainen hyvinvointisi on tärkeää ja seksivälineet saavat olla osa sitä.💜

-Susanna

Susanna Alhonkoski on erityistason seksuaaliterapeutti, sairaanhoitaja-kätilö ja Amorinin toinen yrittäjä

Jaa kirjoitus

Muita blogikirjoituksia

Mitä on seksuaalisuus?

Mitä seksuaalisuus edes tarkoittaa? -on kysymys, johon me seksologit aika ajoin törmäämme. Yksi iso ennakkoajatus usein on, että seksuaalisuus olisi yhtä kuin seksi ja me

Lue lisää »